Barlangterápia

A tapolcai Kórház Gyógybarlangjáról

A városi kórház alatt lévő tágas barlangrendszert 1925-ben került feltárásra az egyik pavilon alapozása során. 1937-38-ban elvégezték a barlang teljes feltárását és óvóhellyé történő kialakítását. A II. világháború alatt a barlangban tartózkodó betegek és orvosok a légúti betegek állapotának jelentős javulását tapasztalták. A 15 m mélységben lévő barlang, 2000 m2 egyenetlen alapterületű, 4000 m3 légterű, 340 m hosszúságú úton járható be. A DOTE Gyógyszertani Intézete már 1958-ban végzett levegővizsgálatokat, és ennek eredményeképpen megállapította, hogy a külszíni levegőben lévő kóros anyagok nem mutathatók ki a barlang légterében, és ennek tulajdonítható, hogy az itt tartózkodóknál az asthmás tünetek enyhülése, visszafejlődése. 1981-ben az Országos Gyógyhelyi-és Gyógyfürdőügyi Igazgatóság (OGYFI) a 90/GYF/1981 (V/2.) számon gyógybarlanggá nyivánította.A barlang klimatikus jellemzői:A fentiekből következnek a barlangterápia során észlelt eredmények:Noha az utóbbi másfél évtizedben egyértelművé vált, hogy a légzésrehabilitáció, így a speleoterápia eredményességét az életminőség tesztekkel, a fizikai terhelhetőség változásával, spiroergometriával, az exacerbációk és a kórházi ápolási napok számának változásával, a gyógyszerigény alakulásával, stb. tudjuk jellemezni, - mégis újra meg újra megnézzük a légzésfunkciós adatok alakulását a kezelések kapcsán.


A betegek felvétele tüdőgyógyász szakorvos (Tüdőgondozó) javaslata, illetve beutalása alapján történik. Ez azért szükséges, mert a kezelőorvos ismeri a barlangterápia javallatait és a kontraindikációt is. Ő tudja megítélni, hogy a betegnek az aktuális állapotában ez a kezelés segíthet-e.
A betegfelvétel időpontját igyekszünk az igényekhez igazítani. A döntésről, és a kezeléssel kapcsolatos tudnivalókról a beteget írásban tájékoztatjuk.
A kezelés időtartama általában 3 - 6 hét, a beteg állapotától, a javulás mértékétől, stb függően.
A kezelés kezdetén orvosi vizsgálat történik, illetve az általános állapot felmérése (6 perces járásteszt, életminőség kérdőív, Beck teszt kitöltése). Távozás előtt ezek megismétlésével igyekszünk információt szerezni a javulás, illetve az állapotváltozás mértékéről.
A kezelést az OEP finanszírozza, a betegeknek ezért nem kell térítést fizetni. Távozáskor, - mint minden egyéb kórházi kezelés során, - táppénzhez szükséges igazolást, illetve zárójelentést adunk.