A PROJEKT SZAKMAI ISMERTETÉSE

A projekt célja,

az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés, csatlakozva a globális erőfeszítésekhez. Tapolcán a Deák Jenő Kórház meglévő villamosenergia igényének fotovoltaikus rendszerrel termelt megújuló energiával történő részbeni kiváltása. A kórház 2929/4 hrsz.-ú ingatlanon fekszik. Az ingatlan 100% állami tulajdonban áll.


A projekt megvalósításával a kórház hozzájárul a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség növeléséhez, csökkentve a fosszilis energiahordozó felhasználását, ezzel hozzájárulva a primer energia felhasználás, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez. A mérsékelt fosszilis energia felhasználás hozzájárul az ország import-függőségének csökkentéséhez.


Projekt szakmai-műszaki tartalma:

Napelemek és tartóelemeik beszerzése és telepítése; a helyi elektromos rendszerhez illetve a hálózathoz való csatlakozáshoz szükséges elemek (pl. inverterek, kétirányú mérők) beszerzése a belső csatlakozáshoz elengedhetetlenül szükséges hálózatfejlesztések és ezek kiépítésének költségei; megtermelt villamos energiát mérő és rögzítő eszközök.


-Az épület energetikai korszerűsítése a környezetvédelmi és esélyegyenlőségi jogszabályok betartása mellett történik.


Napelemek telepítése:

150kVA névleges teljesítményű napelemes kiserőművet kívánunk létesíteni az intézmény területén. A közcélú hálózatra a visszatáplálást automatikával kívánjuk megoldani. A 150 kVA-t 6 db 25 kVA névleges kimeneti teljesítményű KACO Powador 30.0 TL3 M típusú, az elosztói engedélyes által minősített inverter biztosítja. Az intézmény mért hálózatára táplálunk, a hálózatot az inverterek AC oldalára épített túláramvédelmek védik. Az invertert, mint nagyértékű berendezést túlfeszültséglevezetőkkel és túláram védelemmel óvjuk a káros behatásoktól. A 614 db 285 Wp névleges teljesítményű napelemeket sztringekbe kötve a ferde tetős tartószerkezetekre helyezzük el déli tájolással. A napelemek típusa: LG MonoX2 285Wp. Egy napelem mérete cca. 1x1.6 m.

A rendszer az E.ON hálózattal együttműködik. Az elszámolás éves szinten valósítható meg.


A projekt eredményei:

A pályázat megvalósulásával csökken a kedvezményezett szervezet és multiplikátor hatásán keresztül a lakosság és a közintézményi célcsoport energia-fogyasztása, ezzel közvetve hozzájárulunk az energia-függőség csökkentéséhez, a jövedelmi viszonyok javulásához, a fejlesztő hatású közcélú kiadásokra fordítható források növeléséhez.


A fejlesztés hozzájárul az ÜGH KIBOCSÁTÁS CSÖKKENTÉSÉHEZ. A becsült károsanyag kibocsátás csökkentés (CO2 tonna/év),


Emelkedik a városi energiahatékonysági beruházásokkal és energiahatékonysági kompetenciákkal érintett középületek száma

Az épületek élettartama és értéke növekszik.
Vissza az elejére...

GALÉRIA

A kivitelezés folyamatában az alábbi képeken tekinthető meg:


A projekttábla:

A kórház belső udvarán indultak el a munkálatok.

A Tüdőgyógyászati Rehab. Osztály-on folytatódik a munka.

Az átadást követően üzembe is állt a napelemes rendszer.


Vissza az elejére...