Deák Jenő Kórház

Struktúraváltás a 100 éves tapolcai Deák Jenő Kórházban

TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0018

A tapolcai Deák Jenő Kórház pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program „Struktúraváltozás támogatása a járó és fekvőbeteg ellátás fejlesztésével” tárgyú pályázati felhívásra. A TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0018 számú projektet az Európai Unió és a Magyar Állam 1.265.436.747,- Ft összeggel, 100%-ban támogatja. A projekt tervezett megvalósítási időszaka: 2013.10.08.-2015.02.28. A struktúraváltás keretében megvalósuló fejlesztések:  1. A meglévő pavilonos rendszer megszüntetésre kerül, tömbösítés, központi betegirányítási rendszer, egypontos fekvőbeteg fogadó kerül kialakításra. A jelenlegi sebészeti épület és a Rehabilitációs Szolgáltatások fejlesztése a Közép- Dunántúli régióban nevű KDOP-5.2.1/C-11-2011-0001 számú projekt keretében megépülő pullmonológia-barlangterápiás épület összeépítésével egy súlyponti betegfogadó központi zóna létesül. Ezzel a kórházi funkció egy épületegyüttesben valósul meg.
  2. A jelenlegi belgyógyászati épület átalakításra kerül oly módon, hogy híddal és folyosóval közvetlenül kapcsolódik az új betegfogadó ponthoz. Az épületben új beteg fogadó hely valamint a belgyógyászati nappali ellátás kerül kialakításra 6 ággyal.
  3. Az új központi épület emeleti színtjén kerül elhelyezésre a 20 ágyas krónikus belgyógyászat.
  4. Az egynapos sebészet 10 ággyal szintén az új központi épület emeletén kerül elhelyezésre műtőblokkal, kiszolgáló helyiségekkel együtt.
  5. A kórház volt sebészeti épületébe a minőségi betegellátást és energiatakarékosságot szolgáló teljeskörű felújítást követően kerül majd áthelyezésre az Ápolási Osztály 30 ággyal. Az épület alagsorában megtörténik a hőközpont és az épületgépészeti hálózat korszerűsítése és a központi irattár kialakítása.
  6. AZ OMSZ tapolcai mentőállomása is a kórház területére kerül, új mentőállomás épül a sebészeti ambulancia épületéhez kapcsolva.
  7. A járóbeteg ellátás fejlesztését szolgálják a projekt keretében beszerzésre kerülő korszerű digitális radiológiai eszközök, képalkotó rendszerek.


A projekt célja a betegközpontú, színvonalas egészségügyi ellátás biztosítása érdekében az egynapos sebészeti betegellátás kiterjesztése megerősített járóbeteg szakellátási háttérrel, valamint a minőségi szolgáltatást nyújtó krónikus ápolási és rehabilitációs ellátás megtartása.