Hidroterápia


Kórházunkban pályázat keretében megvalósult a korábbi mozgásszervi rehabilitációs tevékenységkör kiegészítése a hidroterápiával, mely nagyban segíti a gyorsabb és eredményesebb gyógyulási folyamatot Tapolca és környéke betegei számára. A hidroterápia a víz fizikai tulajdonságait használja fel a gyógyulás eléréséhez, melyek az alábbiak:

Hidrosztatikai nyomás

A víz fizikai jellemzői komplex hatással vannak a szervezetre. Amennyiben a vízbe merülünk, a hidrosztatikai nyomás jelentőse megemeli a vénákban a visszaáramló vér mennyiségét, és a visszaáramlás sebességét. Serkenti a vizelet kiválasztást és növeli a vértérfogatot. Az izomzat feszülését jótékonyan oldja a víz nyomása.

Felhajtóerő

A vízben érvényesülő felhajtóerő lehetővé teszi a szárazföldön nehezen mozgó betegek számára is a mozgást. Ebből kifolyólag a reumatikus betegségben szenvedő betegek számára ideális közeg a könnyebb mozgáshoz. Sérülések, műtétek után a víz segítségével sokkal hamarabb megkezdhetőek a mozgáspálya növelését célzó gyakorlatok, melyek így minimális izomerővel is megvalósíthatóak.

Közegellenállás

A víz azonban, ellenállása révén izomerősítésre is alkalmas (a rehabilitáció megfelelő szakaszában), melyet különböző segédeszközökkel (láb- és karsúlyokkal) még tovább tudunk növelni.

Hőmérséklet

Amint a vízbe merülünk, a legelső érzékelhető tulajdonság számunkra a víz hőmérséklete lesz. Semlegesnek a 34-36 ◦C-os vizet érezzük, az ettől eltérő hőmérsékletű közeg már sokféle változást beindít a szervezetben. Kórházunkban a torna 33 ◦C-os vízben történik.


A víz alatti torna hatásai:A vizitorna azonban bizonyos esetekben ellenjavallt, ilyen például a csigolyaív szakadás, akut ideggyulladás, csigolyaelcsúszás, tumor, gerincstabilizáló műtét utáni korai állapot, ízületi gyulladás, visszér betegség, incontinencia, pszichiátriai-, bőr- és fertőző betegség esetén.

Amennyiben szeretné kórházunkban igénybe venni a hidroterápiát (vizitornát) beutalóra lesz szüksége.
Beutalót csak szakorvos (reumatológus, traumatológus, neurológus, ortopédus) adhat.